Flam

Flam / Norsko

Flåm je pouze malou vesnicí s necelými 400 obyvateli. Přesto je vyhledávaným turistickým cílem i oblíbeným přístavištěm výletních lodí. Jeho poloha na konci jednoho z ramen Sognefjordu, který je se svými 206 km nejdelším a také jedním z nejkrásnějších fjordů v celém Norsku, z něj dělá mimořádně malebné místo. Sognefjord se táhne hluboko do pevniny, až k parku Jutunheimen, a na jeho březích se tyčí hory do výšky 2000 m. Samotná projížďka lodí fjordem je proto naprosto dechberoucím zážitkem. 

Kořeny rybářské osady sahají do 12. stol., ovšem název Flåm se objevuje až v r. 1340. Předpokládá se, že je odvozen od staronorského slova „flá“ znamenající rovina, což odkazuje na polohu osady na rovině v deltě stejnojmenné řeky. V r. 1670 zde byl postaven první kostel. Osada, která byla dlouhou dobu přístupná pouze po vodě, se nikdy nemohla pořádně rozvinout kvůli vzdálenosti od velkých měst. Tu navíc ještě zvyšovala neprostupnost hor. Situace se změnila až ve 20. stol., kdy se v r. 1923 začala stavět železniční trať Flåmsbana jako součást železnice Oslo – Bergen. Po jejím otevření došlo k dlouho očekávanému propojení s okolním světem, ovšem vesnice se rozrostla pouze v malé míře. S rozvojem turistického ruchu v posledních letech sem ovšem přijede až půl milionu turistů ročně, z nichž naprostá většina do Flåmu zavítá na výletní lodi, pro které byl v r. 2000 vybudován nový terminál. Turisté obdivují převážně krásnou přírodu a mohutné hory při proplouvání samotným fjordem, který byl zapsán i na seznam přírodního dědictví UNESCO. Velkou atrakcí je samozřejmě i projížďka železnicí Flåmsbana, která patří mezi nejkrásnější železniční tratě na světě. Flåmsbana vede do přibližně 20 km vzdáleného Myrdalu a během své trasy s nádhernými výhledy na okolní krajinu či vodopády překonává celou soustavu tunelů, zatáček i obrovské převýšení. Díky tomu se řadí mezi nejprudší dráhy na světě (mimo zubaček).     

 

Místa, která stojí za to vidět:

  • vesnice Flam
  • železnice Flåmsbana
  • vodopády Rjoande
  • Sognefjord

 

Vychutnejte si místní speciality…

  • Carassau – místní chléb, který se podává snad ke všem pokrmům
  • Akevitt – tradiční pálenka z brambor a bylin
  • Brunost – karamelový sýr, originálně vyráběný z kozího mléka
  • Uzený losos – často podávaný na tmavém chlebu s máslem
  • Brun saus – omáčka s masovými kroketami, rybími knedlíčky a klobásou
  • Gravetlaks – losos marinovaný v soli, cukru, pažitce a koňaku

Místa, která stojí za to vidět