Loď MS Roald Amundsen
V roce 2018 byla dokončena a roku 2019 pod vlajkou společnosti Hurtigruten poprvé vypluje 140 metrů dlouhá MS Roald Amundsen, nesoucí jméno známého norského průzkumníka a pokořitele jižního pólu.
Expediční loď s kapacitou 530 osob, navržená speciálně pro plavby v polárních oblastech, je prvním ze dvou plavidel s novou a k životnímu prostředí šetrnou hybridní technologií. Ta s využitím elektrického pohonu sníží spotřebu paliva a emise oxidu uhličitého až o 20 %. Výstavba MS Roald Amundsen a její sesterské lodi, MS Fridtjof Nansen, jež dorazí v roce 2020, je největší jednorázovou investicí v celé historii společnosti.
Interiéru lodi dominují skandinávské materiály - granit, dřevo a vlna - , jimiž jsou zařízené jak veřejné prostory, tak kajuty. Vnitřní design pak skvěle doplňují umělecká díla, vybraná pro MS Roald Amundsen nadací norské královny Sonji.
Jedním z dominantních prvků je dvoupatrová vnitřní/venkovní paluba Observation Deck v horní části lodi, nabízející hostům za každého počasí překrásné výhledy na dramatickou polární krajinu. Hned za ní se nachází středisko zážitků na palubě, Amundsenovo vědecké centrum, místo vzdělávání, zábavy a setkávání pasažérů a posádky, vybavené těmi nejmodernějšími technologiemi (dotykovými obrazovkami, vědeckým zařízením). Hosté se tady mohou těšit na přednáškové sály, malou knihovnu i prostory pro workshopy na téma fotografie, biologie a další. Prostor s velkoplošnými okny je také centrem specializovaného Expedičního týmu Hurtigruten, který pro zájemce v průběhu celé plavby organizuje odborné přednášky a akce a na pevnině potom exkurze a pěší túry polární krajinou.
O občerstvení hostů na palubě se starají hned tři restaurace, inspirované severským a norským dědictvím. Hlavní restaurací je Aune, servírující snídaně, obědy i večeře, restaurace Fredheim je pak neformálním místem setkávání, pojmenovaným po historické lovecké stanici na Špicberkách. Nakonec specializovaná restaurace Lindstrom nese jméno oblíbeného šéfkuchaře norských polárních hrdinů. Kuchyně na MS Roald Amundsen čerpá z čerstvých místních surovin a dobrou zprávou je, že po celou dobu plavby jsou zdarma k dispozici káva a čaj, v době snídaně, oběda a večeře pak také neperlivá i perlivá voda.
Aktivně založení návštěvníci ocení dobře vybavenou vnitřní posilovnu, posilovnu pod širým nebem nebo běžecký trek na horní palubě. Kdo dává přednost relaxaci, může vyrazit do bazénu, wellness nebo do sauny.
MS Roald Amundsen vítá na své palubě malé a mladé cestovatele všech věkových skupin, minimální věk pro plavby na Antarktidu je však 5 let. Pro děti ve věku od 7 do 13 let je připraven specializovaný program s názvem Mladý průzkumník (Young Explorer). V jeho rámci se prostřednictvím zábavných a vzdělávacích aktivit seznámí s přírodou, klimatem, kulturou, ale také kuchyní nebo slavnými objeviteli polárních oblastí.